Mensen met dysfagie kunnen grotendeels alleen gepureerd voedsel eten. Ouderen met deze aandoening hebben door hun beperking en doordat gepureerd voedsel niet aantrekkelijk is, een grotere kans op ondervoeding.
3D food printen is een technologie die op het gebied van de presentatie van voedsel een bijdrage kan leveren aan de eetbeleving van deze groep mensen. De zorg wil graag meer weten of deze nieuwe technologie een bijdrage kan leveren in preventieve gezondheidszorg.
Binnen het project is er een test uitgevoerd bij Zorgwaard met een proefpersoon met kauw- en slikproblemen, waarbij veel kennis is opgebouwd ten aanzien van printvormen en recepturen te ontwikkelen, logistieke aspecten van voedselbereiding in een zorgtehuis, maar ook ten aanzien van de beleving van de proefpersoon, die de maaltijden met plezier heeft gegeten en de voedselvormen met het 3D printen positief heeft ontvangen.
Het project wordt hopelijk komend jaar verlengd met nieuwe partners.
Hogeschool: HAS Hogeschool, Lectoraat Design Methoden in Food
Projectpartners: byFlow, Hutten Catering
Financiers: SIA Kiem-HBO
Contactpersoon: Antien Zuidberg, Lector, A.Zuidberg@has.nl