Beter eten met 3D food printing - NADR
17058
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17058,ajax_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,transparent_content,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-6.13.0,vc_responsive

Beter eten met 3D food printing

Categorie
DDW2019
Over dit project

Mensen met dysfagie kunnen grotendeels alleen gepureerd voedsel eten. Ouderen met deze aandoening hebben door hun beperking en doordat gepureerd voedsel niet aantrekkelijk is, een grotere kans op ondervoeding.

 

3D food printen is een technologie die op het gebied van de presentatie van voedsel een bijdrage kan leveren aan de eetbeleving van deze groep mensen. De zorg wil graag meer weten of deze nieuwe technologie een bijdrage kan leveren in preventieve gezondheidszorg.

 

Binnen het project is er een test uitgevoerd bij Zorgwaard met een proefpersoon met kauw- en slikproblemen, waarbij veel kennis is opgebouwd ten aanzien van printvormen en recepturen te ontwikkelen, logistieke aspecten van voedselbereiding in een zorgtehuis, maar ook ten aanzien van de beleving van de proefpersoon, die de maaltijden met plezier heeft gegeten en de voedselvormen met het 3D printen positief heeft ontvangen.

Het project wordt hopelijk komend jaar verlengd met nieuwe partners.

 

Hogeschool: HAS Hogeschool, Lectoraat Design Methoden in Food

Projectpartners: byFlow, Hutten Catering

Financiers: SIA Kiem-HBO

Contactpersoon: Antien Zuidberg, Lector, A.Zuidberg@has.nl

https://has.nl/nl/lectoraten/design-methoden-food